HISTORIE KAKAA A ČOKOLÁDY

Čokoládu lze směle považovat za jeden z nejlepších objevů na světě. I podle statistiky mají tři ze čtyř lidí čokoládu v oblibě. Proto není divu, že se výrobci předhánějí, aby svým zákazníkům co nejvíce vyhověli. Nahlédněme tedy letmo do doby, kdy se začala historie čokolády psát.

 

První zmínky o kakau jsou z roku 1 500 – 400 před naším letopočtem. Pravděpodobně první lidé, kteří kakao pěstovali a konzumovali, byli podle archeologů Olmékové. Tajemství o této plodině a jejich mimořádných vlastnostech se dědila z generace na generaci. Ovšem až Mayové zjistili, že sušené a mleté boby mohou míchat s horkou vodou, vznikl tak nápoj, který nazývali „chacau haa“ (teplá voda). Mayové boby užívali v každodenním životě a časem se začaly používat jako měna. O několik staletí později Aztékové přidávali do kakaa chilli, koření nebo vanilku. Věřili, že je v něm obsažen duch Boha. Od tradičního nápoje očekávali přísun energie i potence. Aztécký císař Montezuma byl údajně schopen vypít až padesát sklenic pěnivého nápoje denně.

Novodobá historie této plodiny se začala psát až kolem roku 1517. Tehdy ji španělský objevitel Hernán Cortés přivezl do Evropy a byl vybaven i potřebným množstvím k výrobě čokoládového „zlata“. Pití čokolády bylo čím dál žádanější a Španělé zakládali plantáže po celé Střední a Jižní Americe. Největším vývozcem se pak stala Venezuela, která si své prvenství držela téměř 200 let. Pití čokolády ve Španělsku bylo jako čaj v Anglii a největší rozmach zaznamenala po oslazení cukrem. Postupem času se čokoládová mánie rozšířila do celého světa. Ovšem pevná forma byla zatím neznámá. V roce 1847 vznikla první tuhá čokoláda (s nepříliš lákavým vzhledem) smícháním kakaového másla, kakaového prášku a cukru. Až po dlouhých osmadvaceti letech, přidáním kondenzovaného mléka, spatřila světlo světa první mléčná čokoláda. Pralinek se milovníci čokolády dočkali až v roce 1913 a v roce 1925 se s kakaovými boby začalo obchodovat i na burze.

V dnešní době je čokoláda využívána v kosmetice i potravinářském průmyslu. Její blahodárné účinky na lidský organismus dokazuje nejedna studie. Existuje nespočet výrobců, ovšem ne všichni pochopili podstatu tak skvělé suroviny jako je kakaový bob. My jsme pro vás našli jedny z nejlepších výrobců na světě a chtěli bychom vám je přiblížit prostřednictvím našeho webu.  Doufáme, že i Vy si vychutnáte tu skvělou chuť, na chvíli se oddáte vůni vzdálené země a představíte si plantáže, které vám tento gurmánský zážitek dopřály.