KAKAOVNÍK

Kakaovník je stále zelený tropický strom, dosahující výšky 5 až 8 metrů. Začíná kvést asi po 2 až 5 letech, dospělosti dosáhne po 12 letech a nadále plodí po dobu 30 let. Stromy bohatě kvetou, za život vykvete 50 000 až 100 000 květů. Přibližně jen jeden ze 100 je oplodněn a stane se z něj plod - kakaový lusk. Plody kakaovníku rostou přímo na kmeni nebo na silných větvích. Na jednom stromu uzrává 50-80 plodů (5 % z celkové hmotnosti). Plod kakaovníku dorůstá délky 10 - 27 cm a váží 300 - 500 g. Uvnitř plodu se ukrývá dvacet až šedesát černohnědých, oválných semen (kakaových bobů). Zralé sklizené plody několik dní zasychají, poté se z nich vyloupnou semena, která se čistí, fermentují a suší.

Druhy kakaových bobů:

* Criollo

Původem ze střední Ameriky a jižního Mexika. Boby se používají k výrobě těch nejjemnějších a nejkvalitnějších druhů čokolád, proto i cena je poměrně vysoká. Vyznačuje se dlouhotrvající chutí s ovocnými a kořeněnými tóny. Boby jsou méně odolné vůči nemocem a mají malé výnosy. Tento výjimečný druh kakaa tvoří jen 3% světové produkce.

Pododrůdy:

Porcelana - je vzácná pododrůda kakaovníku. Pochází z jihu jezera Maracaibo ve Venezuele a název získala podle porcelánově bílé barvy bobů. Vyznačuje se dokonalým rozložením kyselé a hořké chuti s tóny karamelu, koření a ořechů.

Chuao - další pododrůdou je Chuao, která rovněž pochází z Venezuely. Jedná se o chuťově nejzajímavější odrůdu. Kakaové boby z této oblasti jsou jedny z nejvyhledávanějších na světě. Čokoládu z těchto bobů si může dovolit vyrábět pouze několik čokoládoven na světě.

* Forastero

Původem z Brazílie. Jedná se o nejrozšířenější odrůdu s výraznou hořkostí a kyselostí. Tvoří zhruba 90 % celosvětové produkce kakaovníku, boby jsou často používány jako základ do různých kakaových směsí. Největším producentem je Afrika, zejména pak Pobřeží Slonoviny.

Pododrůdy:

Arriba - pochází z Ekvádoru. Spolu s Amelonado jsou často ceněny jako nejkvalitnější druh Criollo.

* Trinitario

Název je odvozen od ostrova Trinidad, kde byla pěstována odrůda Criollo. V 18. století se přes ostrov přehnal hurikán, který zničil kakaové plantáže. Místní farmáři zasadili odolnější odrůdu Forastero, kde došlo ke zkřížení dvou odrůd (Criollo a Forastero) a vzniklo Trinitario. Tato odrůda je mnohem odolnější vůči nemocem a poškození. Je pro ni typická lehce kořeněná příchuť s ovocným aroma.K pododrůdám Trinitaria patří: Sambirano, Rio Caribe, Sur del Lago