Světová čokoláda
Nepřihlášený zákazník
V KOŠÍKU MÁTE
0
0 ks zboží za 0 Kč
Do košíku bylo vloženo: , ks

01.10.2022

./novinky/stredni/5.jpg

DRUHY KAKAA

KAKAOVNÍK


Kakaovník je stále zelený tropický strom, dosahující výšky 5 až 8 metrů.
Začíná kvést asi po 2 až 5 letech, dospělosti dosáhne po 12 letech a nadále plodí po dobu 30 let. Stromy bohatě kvetou, za život vykvete 50 000 až 100 000 květů. Přibližně jen jeden ze 100 je oplodněn a stane se z něj plod - kakaový lusk. Plody kakaovníku rostou přímo na kmeni nebo na silných větvích. Na jednom stromu uzrává 50-80 plodů (5 % z celkové hmotnosti). Plod kakaovníku dorůstá délky 10 - 27 cm a váží 300 - 500 g. Uvnitř plodu se ukrývá dvacet až šedesát černohnědých, oválných semen (kakaových bobů). Zralé sklizené plody několik dní zasychají, poté se z nich vyloupnou semena, která se čistí, fermentují a suší.


Druhy kakaových bobů:


* Criollo


Původem ze střední Ameriky a jižního Mexika. Boby se používají k výrobě těch nejjemnějších
a nejkvalitnějších druhů čokolád, proto i cena je poměrně vysoká. Vyznačuje se dlouhotrvající chutí s ovocnými a kořeněnými tóny. Boby jsou méně odolné vůči nemocem a mají malé výnosy. Tento výjimečný druh kakaa tvoří jen 3% světové produkce.


Pododrůdy:


Porcelana
- j
e vzácná pododrůda kakaovníku. Pochází z jihu jezera Maracaibo ve Venezuele a název získala podle porcelánově bílé barvy bobů. Vyznačuje se dokonalým rozložením kyselé a hořké chuti s tóny karamelu, koření a ořechů.


Chuao
- d
alší pododrůdou je Chuao, která rovněž pochází z Venezuely. Jedná se o chuťově nejzajímavější odrůdu. Kakaové boby z této oblasti jsou jedny z nejvyhledávanějších na světě. Čokoládu z těchto bobů si může dovolit vyrábět pouze několik čokoládoven na světě.


* Arriba

 


* Trinitario

Název je odvozen od ostrova Trinidad, kde byla pěstována odrůda Criollo. V 18. století se přes ostrov přehnal hurikán, který zničil kakaové plantáže. Místní farmáři zasadili odolnější odrůdu Forastero, kde došlo ke zkřížení dvou odrůd (Criollo a Forastero) a vzniklo Trinitario. Tato odrůda je mnohem odolnější vůči nemocem a poškození. Je pro ni typická lehce kořeněná příchuť s ovocným aroma.K pododrůdám Trinitaria patří: Sambirano, Rio Caribe, Sur del Lago

 

* Forastero

Původem z Brazílie. Jedná se o nejrozšířenější odrůdu s výraznou hořkostí a kyselostí. Tvoří zhruba 90 % celosvětové produkce kakaovníku, boby jsou často používány jako základ do různých kakaových směsí. Největším producentem je Afrika, zejména pak Pobřeží Slonoviny.


Rychlý kontakt
Světová čokoláda
HEALTH LINK s. r. o.,
Holická 1173/49a, Olomouc
tel.: 585 207 095
http://www.svetovacokolada.cz/
info@svetovacokolada.cz