Chocolat, Madagaskar
Finest Origin. Firma Chocolat Madagascar má ve svém repertoáru nejoceňovanější čokolády světa. Vyrábí je přímo na ostrově, ihned po sklizni, pouze z čerstvých kakaových bobů. Čokoláda si díky tomu uchovává původní chuťové vlastnosti surového kakaa. Chocolat Madagascar je světovým vítězem Golden Bean Award a držitelem mnoha dalších prestižních ocenění. Majitel firmy je proslulý svými fair-trade aktivitami, podporou místních zemědělců i ekologickým přístupem k pěstování kakaových bobů.
Z náručí přírody rovnou do tabulky čokolády!
Jak už název výrobce Chocolat Madagascar napovídá, jeho plantáže kakaovníků i samotnou výrobnu čokolády naleznete výhradně na tomto exotickém ostrově. Nádherný a pestrobarevný Madagaskar leží 400 km od pobřeží východní Afriky. Díky svým ideálními klimatickým podmínkám, úrodné půdě a rozmanité floře i fauně se stal domovem delikátního a jemného kakaa, které má zcela výjimečné chuťové a aromatické vlastnosti. Převažuje opojná vůně lesních plodů s intenzivní chutí citrusů. V jednotlivých odrůdách můžete objevovat pomerančové, dřevité a květinové tóny, karamel, med, kokos, tabák, kůži či sladce mléčnou zakulacenost.
Vynikající vlastnosti zdejšího kakaa nepotřebují žádná další vylepšení, příchutě, přídavky většího množství cukru či proces chemické alkalizace, což je u méně kvalitních hořkých čokolád běžnou praxí. I když Madagaskar proslul po celém světě vanilkou, firma se jejímu používání záměrně vyhýbá. Umožňuje tak čokoládě vyjádřit čistou chuť kakaového másla z Madagaskaru.
Cohocolate Madagascar pěstuje kakaovníky na severozápadě ostrova v údolí Sambirano. Najdeme zde nejvzácnější a nejušlechtilejší kakao světa odrůdy Criollo (zdejší pododrůda je nazývána Criollo Sambirano) představující méně než 0,1 % světové sklizně. Jeho kakaové boby mají netradiční bílou barvu a vynikají ovocnými tóny, které jsou samy o sobě předpokladem pro vznik té nejjemnější čokolády.
Další odrůdou je delikátní a výběrové Trinitario (10 % světové sklizně), které vzniklo křížením ušlechtilého Criolla s odolnějším Forarestrem (90 % světové sklizně), jež se na ostrov dostalo v 18. století. Kombinace minerálů, výživné půdy, mikroklimatu, květin i místní topografie umožnily jednotlivým druhům kakaa rozvíjet specifické ovocné chuťové profily a křížením vznikly zcela unikátní teritoriální pododrůdy vyskytující se pouze v této části světa.
Zdejší křehké kakaovníky potřebují stín a ochranu před přímým slunečním svitem, rostou proto ukryté pod baldachýnem deštného pralesa. Ošetřovány a opečovávány jsou malgašskými farmáři, díky čemuž je uchován proces udržitelného zemědělství, které zároveň zajišťuje vzácné útočiště pro ohroženou faunu a floru Madagaskaru. Majitel firmy je znám jako důrazný ochránce hájící práva místních zemědělců i obyvatel.
„From bean to bar“, tak zní heslo Chocolat Madagascar. Od bobu z pralesa rovnou do tabulky jemné výběrové čokolády. Na rozdíl od většiny výrobců čokolády světa je továrna Chocolat Madagascar umístěna poblíž plantáží s kakaem. Kakaové boby jsou ihned po sklizni zpracovány, a to v průběhu několika dní, nikoliv let, jak tomu mnohdy v praxi bývá. Čokoláda tak reflektuje bohatou chuťovou komplexnost kakaových bobů a uchovává si nejvyšší možný podíl flavonoidů. Chocolat Madagascar vyrábí čokoládu stejným způsobem, jakým by vinař vytvořil nejlepší víno z hroznů vyzrálých na vinici poblíž svého vinařství. Řadí se mezi pouhé dva výrobce čokolády na ostrově, ostatní kakaové boby se pak vyváží do celého světa.